
Min Metod
Kroppskontakt
För att hjälpa dig skapa sunda kostvanor och en hälsosam relation till mat använder jag metoden “Kroppskontakt”. Den går på djupet och adresserar grundorsaker som stress, självkritik och en bristande kostplan – inte dålig karaktär eller okunskap. Problematiska ätbeteenden, som att äta rester, köpa godis på väg hem eller äta glass i soffan, bottnar ofta i dessa orsaker och leder till symptom som påverkar ditt välmående.
När vi jobbar med Kroppskontakt använder vi oss av tre verktyg:
Verktyg Ett
Stressreglering
Du kommer att lära dig att förstå och reglera din stress. Detta är viktigt eftersom de flesta upptäcker att det så gott som alltid är när de är stressade som de problematiska ätbeteendet uppstår.
Verktyg Två
Självmedkänsla
En inre vänlig och stöttande röst kommer hjälpa dig att dra upp dig själv på banan igen om du anser att du “misslyckats”. Det kommer också göra så du tar fler kloka och långsiktiga beslut.
Verktyg Tre
En sund kostplan
För att förändringen ska bli långsiktig behöver du äta regelbundet, mättande och lagom sunt, och tillåta all mat i lagom mängd. Hejdå matförbud!
“Genom att få ner stressen, skapa struktur i vardagen, lyssna inåt och kommunicera mina behov har de dåliga vanorna puttats ut. Jag blir påmind om viktminskningen när mina gamla kläder längst in i garderoben passar igen, vilket förstås känns väldigt skönt”
Miranda
Patient som gick hos mig i 6 månader
Min Bakgrund
Legitimerad dietist och KBT/CFT-terapeut med 20 års erfarenhet
Hej! Jag heter Karin och är dietist med 20 års erfarenhet, samt vidareutbildad i KBT, compassionfokuserad terapi (CFT), yoga och mindfulness. Mitt fokus ligger på de psykologiska orsakerna bakom ätbeteenden – varför vi äter som vi gör och vad maten betyder för oss. Jag tror inte på att stirra sig blind på detaljer som om kyckling eller tonfisk har mest protein – lösningen ligger sällan där.
Mitt företag, Dietistterapeuten, hjälper dig som tröttnat på dieter och kaloriräknande. Många av mina patienter inser att det krävs något mer än strikta regler för att må bra. Vikt, matångest, magproblem eller svårigheter att njuta av mat kan vara symptom på underliggande orsaker som vi utforskar tillsammans.
Oavsett din utmaning handlar förändringen alltid om att samarbeta med din kropp – inte mot den.
Mina utbildningar
Kognitiv Beteendeterapi, KBT
KBT är en evidensbaserad metod med starkt stöd för behandling av sömnproblem, stress, fobier, depression och övervikt. Vi fokuserar på ditt ätmönster – vad, när, varför och hur du äter – och identifierar risksituationer för överätning för att skapa strategier som hjälper dig hantera dem.
Vi kan även arbeta med gränssättning, som att våga tacka nej till fika eller säga ifrån i andra situationer. Behöver du hjälp att komma igång med motion, utforskar vi också hinder som står i vägen för det.
Compassion-fokuserad terapi, CFT
CFT (Compassion Focused Therapy) är en modern metod som bygger på inlärning, evolution, anknytning och buddhistisk psykologi. Den utgår från tre system: hotsystemet, drivsystemet och trygghetssystemet, som behöver vara i balans för att vi ska må bra.
Om du är självkritisk eller känner skam är du troligen fast i hotsystemet, som skyddar oss från fara. Är dina dagar fyllda av prestationer kan drivsystemet dominera. CFT hjälper dig balansera systemen och öka tillgången till trygghetssystemet, där du kan känna lugn och fatta kloka beslut.
Yoga
Det finns studier på att yoga har en stressreglerande effekt och ökar aktiviteten i den parasympatiska delen av nervsystemet, och det är ju precis det vi vill åt. Jag upplever ofta att de som säger saker som ”yoga inte är något för mig”är de som behöver det som mest.
De patienter jag har haft genom åren som redan har erfarenhet av yoga eller som börjar utöva det när vi jobbar tillsammans, upptäcker ofta att de kan ”lyfta ur” delar från sin yogapraktik och använda det för att stressreglera i vardagen. I yoga arbetar man mycket med att fokusera på andetaget och på så sätt bli närvarande i stunden. Man arbetar också med att lyssna på kroppen och på att agera på ett icke-dömande sätt.